Bejgli

Hajnal Gyöngyi családi receptje.

Tészta hozzávalói:

  • 500g liszt
  • 100g vaj
  • 100g zsír
  • 70g porcukor
  • 15g élesztő
  • 2 tojásssárgája
  • 10cl tej

Töltelék hozzávalói:

  • 500g darált dió/mák
  • 200g cukor
  • 30cl tej
  • 50g mazsola
  • vaníliás cukor
  • fahéj
  • 1db citrom reszelt héja
  • 1 kanál méz

Elkészítés:

A zsiradékot kezünkkel melengetve elmorzsoljuk. Hozzá morzsoljuk a lisztet, majd egyesítjük a sóval, porcukorral, tojások sárgájával, illetve a langyított és enyhén cukrozott tejben felfuttatott élesztővel. Szépen kigyúrjuk a tésztát. Állni hagyjuk hideg helyen. (Lehet sima hűtő is, de nem fagyasztó!) Ideális esetben egy egész éjaszkát pihenjen itt, tiszta konyharuhával/kendővel letakarva.
Másnap a tejet cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citrom héjjal, és egy kanál mézzel felforraljuk, 1-2 percig hagyjuk forrni kevergetés közben, nehogy odakapja. Majd hozzáadjuk a darált diót a diós töltelék kialakításához, illetve a darált mákot mákos töltelék főzéséhez. Kicsit kevergetjük míg teljesen el nem oszlik, majd levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor már szobahőmérsékletű, akkor elővesszük a megpihent tésztát.
A tésztánkkat 4 egyenlő részre osztjuk. Mehet szemre is, de ha precízek szeretnénk lenni használjunk konyhai mérleget. Majd vesszük a négy közül az egyik adag tésztánkkat és egy lisztezett nyújtódeszkára helyezett tiszta konyharuhára, melyet szintén enyhén liszteztünk és ügyeltünk, hogy redő ne legyen rajta, ráhelyezzük. Itt kinyújtjuk, hozzávetőlegesen 4-5mm-es vastagságúra. Ügyeljünk, hogy széltében és hosszában is egyenletes erővel egyenletes vastagságúra nyújtsuk. Javaslom azt is figyelni, hogy egy téglalapot igyekezzünk nyújtani, mert a feltekerésnél ez a leggazdaságosabb és kezelhetőbb. Ajánlhatjuk hogy áfonya vagy som lekvárral nagyon vékonyan, szinte láthatatlanul megkenjük a felületet (áfonya-máktöltelékhez, a som-dióhoz harmonizál).
Ezt követően ráhalmozzuk a tölteléket oly módon, hogy a szélektől behajtásnyi sávot hagyjuk. Ezeket a széleket be is hajtjuk úgy hogy befedje a töltelék szélét. Majd a téglalap egyik rövidebb végéről, amely tésztavéget szintén ráhajtjuk a töltelékünkre, hajtani kezdünk. A tésztát ráhajtjuk a konyharuha segítségével, majd megint ráhajtunk és így görgetjük fel. Vigyázzunk, hogy a gördítések közben ne nyomjuk a felületeket, csakis ráemelejünk. Ekkor ugyanis nem nyomódik ki görgetés közben a töltelék oldalra, vagy előre.
Amikor felgörgettük a tekercset, akkor az előre kizsírozott és lisztezett, méretének megfelelő sütőtálba helyezzük. Alkalmazhatunk sütőpapírt is.
Ezt követően a tekercseket tojássárgával kenjük át és ismét hideg helyen pihentetjük tiszta konyharuhával letakarva, legalább fél napig. Hasznos lehet egyenesen a rudak fagyasztása is, de ekkor ne konyharuhát hanem egyébb hideget bíró fedést biztosítanunk kell.
Pihenés után a rudakat előmelegített sütőben sütjük meg 200 Celsius fok körüli hőmérsékleten. A tetejüket tojásfehérrel többször kenjük és villával enyhén megszurkáljuk.
Akkor van kész amikor hústűvel szúrva nem mutat tapadó nyers tészta belet.

Békés Karácsonyt!

 

Ha szeretnéd magad elkészíteni a süteményt, akkor praktikus csomagban megvásárolhatod a hozzávalókat.

Az egységcsomag tartalma (a mennyiségek nem a recepthez, hanem a kiszereléshez illeszkednek):

  • 1 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 50 dkg mák/dió%/gesztenye
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg zsír
  • 50 dkg porcukor
  • 1 csomag vaniliáscukor
  • 1 liter tej
  • 10 dkg mazsola

 

Legújabb bejegyzéseink

GyöngyMajor | 2017. jún 16.

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander