GyöngyMajor blogja

Fűszerkert akár az erkélyen!

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander
Az ázsiai konyha nagy kedvence és tipikusan frissen adja ki legjobban  az aromáját. De használhatjuk salátákhoz pácokhoz és levesekhez. Mindig a főzés vége fele adjuk hozzá az ételhez.
 
Menta
Bárány menta szósszal? Hát ízlés dolga, de passzol még a zöldborsóhoz és persze mindenféle nyári hűsítő italokhoz.
 

Húsvétra hangolódva

Itt a húsvét és mint minden igazi sátras ünnepre már jóval előtte elkezdődnek az előkészületek. Húsvét fő szimbóluma a hímes vagy festett tojás. Ennek elkészítése szokott ilyenkor a legnagyobb figyelmet kapni.
Bár rengeteg fajta festéket lehet kapni a boltokban egyre többen nyúlnak vissza nagyanyáink hagyatékára és festik a tojásokat hagyományos és természetes módon. Nem is gondolnánk, hogy a háztartásunkban megtalálható élelmiszerekből hányféle színt csalogathatunk elő.
Ha a piros tojás idén lila lesz, akkor áztassuk a tojásokat áfonya lében. Vörösesbarna színért használjunk vöröshagyma héjat. Sárgához kurkumát, zöldhöz, spenótot,zöld teát vagy füvet, narancsos árnyalatokhoz pirospaprikát. A klasszikus pirosat cékla lével tudjuk elérni, a lilakáposztás tojás pedig kék lesz.

Tavasz, szépség, egészség!

Február vége felé, mindenki vitamin készlete lemerülőben van, de fontos hogy megfelelő mennyiségben legyenek a szervezetünkben hiszen sok mindenben támogatják azt. segítenek a fertőzések leküzdésében, a sejtek anyag cseréjében, segítik a nyomelemek beépülését a szervezetbe, erősítik és regenerálják a szervezetet. 
Lényeges, hogy mindig az évszaknak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk, hisz ezek tartalmazzák a legoptimálisabban az adott időszakban szükséges vitaminokat és nyomelemeket. A legjobb az, ha figyelünk arra, hogy változatosan étkezzünk, jó alapanyagokat használjunk és így biztosítjuk azt, hogy ideális mennyiségben és arányban kerüljenek a szervezetünkbe a szükséges vitaminok és a nyomelemek. Az élelmiszerekkel, ételekkel bevitt vitaminok könnyebben épülnek be a szervezetbe és így sokkal jobban fejtik ki hatásukat.
 

Karácsonyi menük, barangolás Európában - 6. Székelyföld

Barangolásunk során elérkeztünk Székelyföldre ahol a Karácsony a Szentestéről, a bensőséges családi együttlétről szól.

A Karácsony este kellékei szinte természetfölötti erővel töltődnek föl, mágikus erejüket még ma sem kérdőjelezik meg. A kenyér és a kalács egészben kerül az asztalra, a kántálók galambost kapnak.

Az éjféli mise után a család finom, kemencében melegített vacsorához ül.

Székelyföldön ez a Mária radinája,  a gyermekágyas Szűz Mária keresztelői áldomása.

Karácsonyi menük, barangolás Európában - 5. Lengyelország

A lengyeleknél a Virgilia az égbolton megjelenő első csillag megjelenésekor veszi kezdetét.

Ha karácsony estén váratlanul toppansz be egy lengyel családhoz minden bizonnyal nem maradsz éhen, hiszen a legtöbb család eleve tesz egy terítéket a váratlan vendégre gondolva.

Az ételek böjti jellegűek. Hagyományosan vigíliai leves nyitja az ételek sorát, ami betétes cékla leves vagy szárított gombából készült gombaleves, ritkán mandulaleves esetleg hús nélküli bigos. A pirog sem maradhat el levesbetétként vagy önállóan.​

Oldalak

Legújabb bejegyzéseink

GyöngyMajor | 2017. jún 16.

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander