Flódni - tradicionális recept

Hozzávalók: 

Tészta:

  • 50 dkg liszt, 
  • 25 dkg margarin, 
  • 10 dkg cukor, 
  • 3 tojás sárgája, 
  • 1 dl fehér bor

A négy féle töltelékhez

Mákos:

  • 20 dkg darált mák, 
  • 2 dl fehér bor, 
  • 2,5 dkg vaj, 
  • 20 dkg cukor, 
  • 5 dkg mazsola, 
  • reszelt narancshéj.  

Diós:

  • 20 dkg darált dió, 
  • 20 dkg cukor, 
  • 1 tojás sárgája, 
  • 2 dl fehér bor, 
  • 5 dkg mazsola, 
  • 1 csomag vaníliás cukor, 
  • reszelt narancshéj. 

Almás:

  • 1 kg omlós alma, 
  • 10 dkg cukor, 
  • fahéj, 
  • 1 dl fehér bor. 

Szilvalekvár 

 

Elkészítés:
A töltelékeket külön- külön megfőzzük majd kihűtjük, mivel hidegen kell a tésztára kenni, lehetőleg jó vastagon.
Szilvalekvár - régi, házi eltevésű szilvalekvárral a legfinomabb.
A lisztet, margarint, tojás sárgáját a cukorral és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk, majd 5 egyenlő részé osztjuk és vékonyan kinyújtjuk. 
Az elsővel a tepsi alját kibéleljük. Erre egy sor máktölteléket rakunk. Ráhelyezzünk egy tésztalapot, rá borban párolt, fahéjjal és cukorral ízesített reszelt almát teszünk. Újra tésztalap, majd a diótölteléket terítjük rá. Megint tésztalap és rá a fekete szilvalekvár. Az utolsó tésztalappal lefedjük, majd a tetejét megkenjük tojássárgájával és nagyon lassú tűzön arany barnára sütjük. 

Kockákra vágva tálaljuk. 

(kép forrás: flickr.com) 

Ha szeretnéd magad elkészíteni a süteményt, akkor praktikus csomagban megvásárolhatod a hozzávalókat.

Az egységcsomag tartalma (a mennyiségek nem a recepthez, hanem a kiszereléshez illeszkednek, illetve a kisebb tételeket nem tartalmazzák):

  • 1 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg dió
  • 20 dkg mák
  • 1 kg alma
  • szilvalekvár (klb 375 gr/üveg)
  • 0,75 l fehérbor
  • 1 kg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg vaj

 

Legújabb bejegyzéseink

GyöngyMajor | 2017. jún 16.

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander