Fűszerkert akár az erkélyen!

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander
Az ázsiai konyha nagy kedvence és tipikusan frissen adja ki legjobban  az aromáját. De használhatjuk salátákhoz pácokhoz és levesekhez. Mindig a főzés vége fele adjuk hozzá az ételhez.
 
Menta
Bárány menta szósszal? Hát ízlés dolga, de passzol még a zöldborsóhoz és persze mindenféle nyári hűsítő italokhoz.
 
Metélőhagyma (snidling)
A kevésbé drasztikus hagyma. Nyersen használjuk tejfölös túróhoz, sajtkrémhez vagy pástétomhoz, salátákhoz
 
Oregánó
Már megint az olaszok és a paradicsom. Bármilyen olaszos tésztaételhez passzol. De grillezett húsokat és a salátákat is feldobja. 
 
Rozmaring
A bárányhús közkedvelt társa. De a többi hús és zöldséggel is nagy barátságban van. Levesekbe, halakhoz, mártásokhoz grillételekhez is nagyon passzol.
 
Petrezselyem
Személyes nagy kedvenc, a nyári mindent bele saláták alapízesítője. Íze szinte mindenhez passzol. Levesekhez, zöldséges ételekhez, mártásokhoz vagy pástétomokhoz.
 
Ha egy kicsit bolondozni szeretnénk, akkor csinálhatunk fűszersókat. vagy eltehetjük a fűszereket ecetben vagy olajban. Ezekhez durva szemű sót és fehérbor vagy almaecetet használjunk.
Share to: 

Legújabb bejegyzéseink

GyöngyMajor | 2017. jún 16.

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander