Gerbaud szelet

Zserbó,  ahogy Komáromi Ági készíti

Tészta:

  • 60 dkg liszt lehet teljes kiőrlésű vagy vegyes fehér liszttel
  • 25 dkg margarin 
  • 2 tojássárgája,
  • 1 sütőpor,
  • csipet só, 
  • 2-3 evőkanál kristálycukor, 
  • 1,5 - 2 dl tejföl a tészta állagától függően

Töltelék:

  • 20 dkg darált dió  
  • 1 nagy üveg sárgabarack lekvár

Máz: 

  • 5 dkg vaj,
  • 7 evőkanál kristálycukor,
  • 1 púpozott evőkanál kakaó 
  • kevés víz.

Az alapanyagokat összekeverem  majd 3 részre osztom. Kinyújtok egyet, beleteszem a tepsibe, megkenem gazdagon lekvárral és rászórom a diót,  ha valaki édesebben szereti, akkor kevés kristálycukrot is tehet hozzá, utána jön a következő réteg ugyanígy, majd a tetejére a harmadik tészta kerül ráterítésre. Előmelegített sütőben, közepes lángon rózsaszínűre sütöm.

Még langyos , amikor ráteszem a tetejére a csokit, a következők szerint: A cukrot megolvasztom, majd pici vízzel  és vajjal vegyítem,  a végén adom hozzá a kakaót és addig keverem folyamatosan, míg sima és fényes lesz, utána nagyon gyorsan ráteszem a tészta tetejére és hagyom kihűlni. A szép máz titka a gyorsaság.
Felszeletelni csak akkor szabad, amikor már teljesen kihűlt és a csoki megszilárdult a tetején.

(kép: flickr.com

Ha szeretnéd magad elkészíteni a süteményt, akkor praktikus csomagban megvásárolhatod a hozzávalókat.

Az egységcsomag tartalma (a mennyiségek nem a recepthez, hanem a kiszereléshez illeszkednek, illetve a kisebb tételeket nem tartalmazzák):

  • 1 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg dió
  • baracklekvár (kb. 1 kg/üveg)
  • 1 kg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagy poharas tejföl

 

Legújabb bejegyzéseink

GyöngyMajor | 2017. jún 16.

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander