Karácsonyi dísz

Ha már eldöntötte a család, hogy idén milyen díszek kerülnek a fára nézzük meg, hogy nagyanyáink és az ő felmenőik korában mivel díszítette a család a karácsonyfát. Szó lesz arról is hogy mai díszeink miként kapcsolódnak a Bibliai teremtés történethez.
A karácsonyfa állítása a XV. század második felében terjedt el ekkor még csak almát, diót és ostyákat aggatnak a fára majd jöttek az édességek és a fából és textilből készült díszek. El kell telnie jó pár évnek, hogy megjelenjenek a mai karácsonyfa díszek ősei. A XIX. század elején kerülnek a boltokba a papír szalagból és a vékony fémlapocskákból készült díszecskék. Majd hamarosan követik őket  az első színes és cifra üveg gömbök is. A fákra felkerültek az első gyertyák, melyek fényét a pompásan csillogó üveg díszek szórják szét a szobában.  A XX. század első felében aztán beindul a karácsonyfa dísz ipar és ontja a megszámlálhatatlan formájú és színű függőket, díszeket, szalagokat. Az gondoljuk, hogy a ma divatos pompás díszeinknek semmi köze a kezdeti karácsonyok puritánságához, ámde a piros gömbök az édenkert almáját a girlandok a kígyót jelképezik, a csúcsdísz a betlehemi csillagot szimbolizálják. A szenteste meggyújtott gyertyák a fény megújulásának szentségére utalnak. Az angyalhaj adja meg a gyerekeknek a karácsony igazi varázsát és misztériumát évről évre. De bárhogy díszítjük fel a fánkat karácsonykor, az ünnep akkor lesz csak igazán fénnyel teli ha szeretettel és boldogsággal öltöztetjük díszbe a szívünket és a lelkünket karácsonykor.

 

Legújabb bejegyzéseink

GyöngyMajor | 2017. jún 16.

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander