Karácsonyi menük, barangolás Európában - 3. Szlovák hagyományok

Karácsonyi vacsora december 24-én az első csillag feljövetelével kezdődhetett meg. A szlovák nép hitt abban, hogy ami a karácsonyi asztalon van, abból egész évben nem lesz hiány, ezért a vacsora bőséges 5-9 fogásból álló volt.

Előétel a mézes-fokhagymás ostya, a gyümölcsök: alma, szőlő, dió majd bobájka vagy loksa természetesen mákkal.

 

forrás: slovakia.travel

A főételek sorát a kapusztnyica nyitja , melyet szárított gombával, aszalt szilvával és esetenként füstölt hússal gazdagítanak, ezt követi a hagyományosan krumpli saláta ágyon szervírozott rántott ponty.

 forrás: theincrediblylongjourney.com

forrás: mindmegette.hu

A karácsonyi ünnephez a sütemények illata és íze is hozzátartozik. Amire a pozsonyiak igazán büszkék lehetnek, az a városukról elnevezett pozsonyi kifli. 

forrás: mytaste.hu

Az ünnepi asztalról az italok sem maradhatnak el az ismert borovička mellet karácsonykor előkerül a hriatô-t ami pörkölt szalonna, szesz és méz keveréke.

forrás: slovakroots.blogspot.hu

Share to: 

Legújabb bejegyzéseink

GyöngyMajor | 2017. jún 16.

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander