Karácsonyi menük, barangolás Európában - 5. Lengyelország

A lengyeleknél a Virgilia az égbolton megjelenő első csillag megjelenésekor veszi kezdetét.

Ha karácsony estén váratlanul toppansz be egy lengyel családhoz minden bizonnyal nem maradsz éhen, hiszen a legtöbb család eleve tesz egy terítéket a váratlan vendégre gondolva.

Az ételek böjti jellegűek. Hagyományosan vigíliai leves nyitja az ételek sorát, ami betétes cékla leves vagy szárított gombából készült gombaleves, ritkán mandulaleves esetleg hús nélküli bigos. A pirog sem maradhat el levesbetétként vagy önállóan.​

Az asztalt a halételek uralták, töltött ponty, rántott ponty, hering bormártásban, hering, tejszínes mártással, esetleg hústalan töltött káposztalevelek, sárgaborsó.

A főfogásokat aszalt gyümölcsből készült kompót, majd mákos tekercs, mákos laska és gyömbéres-mézes sütemény követi.

Az ünnepi vacsora ostyatöréssel zárul a szeretet és megbocsátás jegyében.

Share to: 

Legújabb bejegyzéseink

GyöngyMajor | 2017. jún 16.

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander