Karácsonyi menük, barangolás Európában - 6. Székelyföld

Barangolásunk során elérkeztünk Székelyföldre ahol a Karácsony a Szentestéről, a bensőséges családi együttlétről szól.

A Karácsony este kellékei szinte természetfölötti erővel töltődnek föl, mágikus erejüket még ma sem kérdőjelezik meg. A kenyér és a kalács egészben kerül az asztalra, a kántálók galambost kapnak.

Az éjféli mise után a család finom, kemencében melegített vacsorához ül.

Székelyföldön ez a Mária radinája,  a gyermekágyas Szűz Mária keresztelői áldomása.

A kezdő fogás a mézbe mártott fokhagyma és dió, ami egyben jelkép, orvosság és védelemként  is szolgál.

A folytatás bordáslaskás húsleves, töltött káposzta sonkával, kolbász, disznó sültek, néhol kocsonya, mindezek mellé frissensült kenyér és savanyúság jár.

Édességként kalács kerül az asztalra.

A késői vacsora záráskánt elmaradhatatlan a piros alma, melyet az összetartozás jegyében annyi szeletre vágnak, ahányan körbeülik az asztalt.

 

Share to: 

Legújabb bejegyzéseink

GyöngyMajor | 2017. jún 16.

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander