Szeged Aranya - egy kis paprika történelem!

Hogyan is lettünk mi paprika nagyhatalom? Nem a legrövidebb utat választotta a paprika, hogy megtalálja európai hazáját, azt hihetnénk, hogy Amerika-Spanyolország-Szeged útvonalon került ide, de ki ​így hiszi nagyot téved. Rendesen megkerülte a fél világot mire „hazaért”. Portugálok vitték el Afrikába, majd onnan jutott el Indiába, innen a kereskedők szerte vitték egész Ázsiába, és innen jutott el karavánokon Európába és került be a Nyugat-Európai konyhákba indiai bors néven. Hozzánk a törökök hozták el és az1500 évek második felében már egészen elterjedt volt még a parasztházak kertjeiben is előfordult. Szeged és Kalocsa környéke lesz a két nagy paprika központ Magyarországon. Napóleoni háborúk alatti blokád miatt a bors nem jutott be Európába és ekkor indul el a Magyar Paprika nemzetközi karrierje. Csípőssége miatt a bors helyettesítésére használják, da hamar saját jogon hírnévre tesz szert az őrölt piros fűszerpaprika és lesz közkedvelt Európában. 
Szeged környékét meleg klímája teszi alkalmassá a fűszerpaprika termesztésére. Csak a teljesen érett termést szedik le, majd felfűzve vagy hálóba kötve több héten keresztül a házak déli oldalán utó érlelik. Ekkor alakul ki a paprika igazi aromája, ezért van az, hogy a magyar paprika nem csak csípni tud, de ízt és teltséget is tud adni az ételnek. A száraz paprikát alaposan megőrölték, majd csomagolták. Valahol Valamikor az Alföldön tapasztalhatta meg egy paraszt, hogy a forró hagymás zsír mit tesz a fűszer paprikával, innen már nem volt megállás, jöttek a paprikások, a gulyások, a szalámik és a kolbászok és nagyhatalom lettünk!

Legújabb bejegyzéseink

GyöngyMajor | 2017. jún 16.

A megfelelően megválasztott fűszerek nemcsak ételünket, de életünket is színesebbé és ízesebbé teheti. Korábban írtunk róla, hogy kert hiányában akár az erkélyünkön is sikeresen nevelhetünk fűszernövényeket. Ha tavasszal eltültettük, vagy időközben beszereztük őket, akkor mára már friss és zöld növénykéink nőttek. Lássuk hát, mit is kezdhetünk velük.
 
Bazsalikom
Az olaszok nem lennének meg nélküle. Mindenhez megy amiben van paradicsom, és persze friss salátákhoz is passzol. Ha nagyon nagyra nőne a bokrod akkor csinálj belőle zöld pestot. 
 
Koriander